Help! Foundation gemorst!

Het overkomt iedereen die geniet van mooie make-up. Vroeg of laat ontdek je die druppel foundation op je favoriete kledingstuk, en gaat het drama van start. Hou vanaf nu in je achterhoofd dat het ongelukje niet het einde hoeft te betekenen van je outfit, want met deze handige schoonmaaktips kan je veel kledingstukken redden. Lukt het niet onmiddellijk? Probeer dan nog een keer, want sommige vlekken zijn nu eenmaal hardnekkiger dan andere.

 

Aangezien er verschillende soorten foundation bestaan, zijn er ook verschillende manieren om de vlek uit je kleren te krijgen. Het grootste onderscheid wordt gemaakt op basis van de ingrediënten. Is je foundation oil-based of niet? Meestal vind je dit gemakkelijk terug op de verpakking van je foundation.

 

Heb je écht geen idee, maar past foundation je wel goed bij je huidtype? Kijk dan naar je eigen huid: heb je een vette huid, dan heb je meestal een foundation die op water gebaseerd is en die je huid minder laat glimmen. Heb je daarentegen een droge huid? Dan heb je waarschijnlijk een foundation die op olie gebaseerd is, omdat die extra voedend is en een gezonde glans op je gelaat tovert.

 

Oil-based foundation

Deze vlekken behandel je gemakkelijk in de keuken.

  • Maak de vlek vochtig, maar niet te nat.
  • Druppel een beetje afwasmiddel op de vlek (GEEN afwasmiddel voor de afwasmachine).
  • Wrijf het product tot in de vezels van de vlek. Indien nodig kan je hiervoor een zachte tandenborstel gebruiken, maar let dan extra goed op dat je het kledingstuk niet beschadigt. Bij heel delicate stoffen gebruik je best de achterkant van een lepel, omdat die wrijving de minste impact heeft.
  • Maak je kleding schoon door een droge doek op de vlek te drukken, zonder erover te wrijven. Dep zo verder tot het meeste afwasmiddel verdwenen is.

Je kledingstuk kan nu gewoon in de was om het verder schoon te maken en de geur van je afwasmiddel er weer uit te krijgen. Let daarbij extra op de wasvoorschriften, om geen kwaliteit te verliezen.

 

Water-based foundation

Voor dit soort vlek duik je best even in de badkamer.

  • Kies je meest schuimende scheercrème uit (of die van je man).
  • Breng een dikke laag aan op de vlek.
  • Laat 2 à 3 minuten intrekken.
  • Wrijf daarna het scheerschuim goed in de vezels van de vlek.
  • Even uitspoelen met koud water, en laten drogen.

Tot slot was je het kledingstuk nog even voor je het opnieuw aantrekt, om de geur van het schuim te neutraliseren. Dit kan afhankelijk van de wasvoorschriften zowel in de wasmachine, in de handwas of in de droogkuis.

 

Zo zie je maar dat kleine ongelukjes niet altijd grote gevolgen moeten hebben! Moet je toch afscheid nemen van je kledingstuk? Dan zijn we er natuurlijk ook om je te helpen met je nieuwe outfit. Vraag gerust stylingadvies aan de verkoopsters in onze winkels.

BACK TO TOP